Περιγραφή
- Βιβλίο μέλισσα και μελισσοκομική τεχνική – ISBN: 960-85777-0-5.
- Μελισσοκομία είναι ο κλάδος της εντομολογίας, που ασχολείται με τη μελέτη της ζωής της μέλισσας (Apis mellifera L.).
- Η μελέτη αυτή ξεκινά από τη βιολογία και οικολογία της μέλισσας μέχρι φροντίδα και πλήρη εκμετάλλευση του καταπληκτικού αυτού εντόμου.
- Η ύλη του βιβλίου ταξινομήθηκε σε δεκαέξι (16) κεφάλαια.
- Τα πρώτα εννιά (9) κεφάλαια περιλαμβάνουν τη βιολογία της μέλισσας. Σε αυτά μελετάται η κατάταξη και οι φυλές των μελισσών, η ανάπτυξη, η μορφολογία και η φυσιολογία τους, η διατροφή, οι δραστηριότητες και η συμπεριφορά τους, η γενετική, η βελτίωση των μελισσών και η επικονίαση των καλλιεργειών.
- Στο δέκατο κεφάλαιο περιγράφονται τα κυριότερα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδος. Δίνει για το καθένα πληροφορίες για τη μελισσοκομική του αξία και πολλές φορές ειδικούς χειρισμούς για την εκμετάλλευση τους.
- Τα τελευταία έξι (6) κεφάλαια, (11ο έως και 16ο) περιλαμβάνουν το τεχνικό (πρακτικό) μέρος του βιβλίου. Παράλληλα με την απαραίτητη θεωρητική παρουσίαση, (υποδομή) επεξηγούνται οι καλύτερες μέθοδοι για κάθε περίπτωση.
- Περιγράφεται ο μελισσοκομικός εξοπλισμός, οι μελισσοκομικοί χειρισμοί, οι διάφορες μέθοδοι παραγωγής βασιλισσών, τα προϊόντα της κυψέλης, οι ασθένειες και οι εχθροί των μελισσών και τέλος οι δηλητηριάσεις των μελισσών από γεωργικά φάρμακα.