Περιγραφή
Διαθλασίμετρο Κρασιού – Μούστου φορητό. Μετράει τα σάκχαρα του κρασιού, μούστου, φρούτων, χυμών, κ.α.
- Λειτουργεί μόνο στο φως της ημέρας με λίγες σταγόνες απο το δείγμα. Επιπλέον είναι απόλυτα ακριβές και κατάλληλο για επαγγελματική χρήση.
- Διαθέτει σκληρή θήκη για προστασία και μεταφορά.
- Αρχικά, πρέπει να πλυθούν οι επιφάνειες του πρίσματος και του καλύμματος με απεσταγμένο νερό, και να σκουπιστούν προσεκτικά με ειδικό απορροφητικό χαρτί.
- Ο καθαρισμός είναι απαραίτητος μετά από κάθε χρήση του οργάνου.
Πριν από τη μέτρηση, ή από μια σειρά μετρήσεων, γίνεται η ρύθμιση του οργάνου.
- Με προσεκτική τοποθέτηση, μιας ή δύο σταγόνων απεσταγμένου νερού, θερμοκρασίας 20°C, στην επιφάνεια του πρίσματος.
- Το όργανο έχει κατεύθυνση προς μία φωτεινή πηγή (ο παρατηρητής απέναντι στο φως), που φωτίζει τη βαθμολογημένη κλίμακα, οπότε το οπτικό πεδίο πρέπει να είναι όπως στο σχήμα. Δηλαδή, η γραμμή που χωρίζει το φωτεινό από το σκοτεινό πεδίο, να συμπίπτει με την υποδιαίρεση 0 της κλίμακας.
- Εάν δε συμπίπτει, στρέφουμε τον ρυθμιστικό κοχλία Ε μέχρι να επιτευχθεί η σύμπτωση.
Μετά τη ρύθμιση.
- Βάζω μία ή δύο σταγόνες γλεύκους, κατά τον ίδιο τρόπο, στην επιφάνεια του πρίσματος και παρατηρώ το οπτικό πεδίο στο φως.
- Ο αριθμός της κλίμακας που αντιστοιχεί στη διαχωριστική γραμμή, μας δίνει την περιεκτικότητα επί τοις εκατό του γλεύκους σε σάκχαρα. Στο σχήμα, ο αριθμός 23, που αντιστοιχεί στη διαχωριστική γραμμή, αντιστοιχεί σε γλεύκος με περιεκτικότητα σε σάκχαρο 23 %.
- Οι ενδείξεις του οργάνου, δίνουν την περιεκτικότητα επί τοις εκατό του γλεύκους σε σάκχαρα, ή μόνο τον δείκτη διάθλασης του υγρού. Επομένως η περιεκτικότητα σε σάκχαρα θα υπολογιστεί με τη βοήθεια πινάκων.
Όταν το μετρούμενο γλεύκος έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη ή μικρότερη των 20°C.
- Η διόρθωση του αποτελέσματος θα γίνει με πρόσθεση ή αφαίρεση 0,2% ανά τρεις βαθμούς διαφοράς.
- Το φορητό σακχαροδιαθλασίμετρο έχει χρήση ευρέως στην πράξη, π.χ. στην παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης στους αμπελώνες. Ο λόγος είναι ο απλός χειρισμός και η ελάχιστη ποσότητα γλεύκου που είναι απαιτητό για τον προσδιορισμό.
- Η ελάχιστη όμως αυτή ποσότητα πρέπει να είναι από μεγαλύτερη ποσότητα γλεύκους, όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτική της μέσης ωριμότητας του αμπελώνα.
- Ο προσδιορισμός των σακχάρων με το σακχαροδιαθλασίμετρο δεν έχει ένδειξη για επιδόρπιους οίνους, επειδή υπάρχει αλλοίωση του αποτελέσματος από την περιεχόμενη αλκοόλη.
- ΕΥΡΩΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
- Brix: 0-40%
- Baume: 0-22
- Vol 0-25%
- ΑΚΡΙΒΕΙΑ
- Brix: ±0.2 %
- Baume: ±0.2
- Vol ±0.2 %