Το καλάθι σας

0Προϊόντα- 0,00
    • Το καλάθι σας είναι άδειο
    Σύνολο Προϊόντων: 0
    Τελικό ποσό: 0,00

Τοποθετούμε το βαρέλι σε οριζόντια θέση αφού πρώτα έχουμε βιδώσει την πλαστική κάνουλα η έχουμε βάλει την ξύλινη κάνουλα χτυπώντας την με ένα σφυρί ελαφρά. Κάνουμε έλεγχο τα σιδερένια στεφάνια. Εάν είναι λίγο χαλαρά τα χτυπάμε ελαφρός με ένα σφυρί. Γεμίζουμε το βαρέλι με νερό βρύσης, το πλένουμε εξωτερικά, και το αφήνουμε από 2 έως 4 ημέρες ώστε να φουσκώσει το ξύλο και να σταματήσουν διαρροές που ενδεχομένως θα υπάρχουν. Κατόπιν ξεπλένουμε το βαρέλι και το τοποθετούμε πάλι οριζόντια αλλά με την τρύπα προς τα κάτω ώστε να στραγγίσει το νερό και το αφήνουμε περίπου μισή ώρα.

Τώρα το βαρέλι μας είναι έτοιμο για χρήση, το βάζουμε στη θέση του (σε υπόγειο χωρίς ηλιοφάνεια ώστε να έχει δροσιά) και το γεμίζουμε με κρασί η μούστο. Στη συνέχεια το ταπώνουμε και προαιρετικά βάζουμε λιωμένο κερί γύρω από την τάπα για να αποφύγουμε την επαφή του κρασιού με τον αέρα (εάν βάλουμε μούστο περιμένουμε να τελειώσει η ζύμωση και μετά ταπώνουμε).

Μετά την χρήση του βαρελιού το ξεπλένουμε με νερό βρύσης το γεμίζουμε πάλι με νερό για μία – δύο μέρες το πολύ και το ξεπλένουμε ξανά ώστε να φύγει το ίζημα, το κατακάθι δηλαδή του κρασιού. Αφήνουμε ανάποδα το βαρέλι να στραγγίσει και έπειτα το σηκώνουμε και αφήνουμε ανοιχτή τάπα και κάνουλα ώστε κάνοντας κύκλο ο αέρας να στεγνώσει καλά. Εφόσον βεβαιωθούμε ότι το βαρέλι έχει στεγνώσει καλά (αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες) το τοποθετούμε στο υπόγειο για τη συντήρηση του. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε μισό λίτρο κονιάκ να το περιστρέψουμε και να το αφήσουμε μέσα ταπωμένο μέχρι την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να μην μας μουχλιάσει εσωτερικά το βαρέλι σε περίπτωση υγρασίας στο υπόγειο.

Καλά κρασιά!